-30% FINALE AANBIEDING:

   

Dat was het WK 2022 - de belangrijkste keepersstatistieken zijn hier!

64 wedstrijden liggen achter ons en Emiliano Martinez kroont zich met zijn Argentijnse landgenoten tot wereldkampioen. Hij won ook de felbegeerde prijs als beste keeper van het toernooi. Maar hoe presteerden de keepers in de 64 wedstrijden?

We hebben de statistiekendatabases doorzocht en enkele interessante inzichten voor u gevonden!

Een eerste overzicht van het WK 2022

In totaal werden 41 keepers ingezet voor de 32 deelnemende teams aan het WK 2022. Net als bij de WK's van 2018 en 2014 zet de trend om te vertrouwen op ervaren en oudere keepers dit jaar door. De gemiddelde leeftijd van alle spelende keepers was 30.073 jaar.

Steve Mandanda uit Frankrijk, die op 37-jarige leeftijd tweede werd in de wereld, was de oudste keeper die ooit heeft gespeeld. Alleen de Mexicaanse doelman Alfredo Talavera was ouder, die was daar in Qatar op de leeftijd van 40 jaar, 2 maanden en 2 dagen.

De jongste doelman op het WK 2022 van dit jaar was de Portugese nummer 1 Diogo Costa. Op slechts 22-jarige leeftijd leidde hij zijn ploeg naar de kwartfinales, nipt verslagen door verrassend Marokko.

Emiliano Martinez - de gouden handschoenwinnaar en beste keeper van het WK 2022

Op 30-jarige leeftijd vervulde Emiliano Martinez zijn droom en werd hij gekroond tot wereldkampioen voetbal 2022 en de beste keeper van het toernooi. In een verbluffende finale bekroonde hij zijn prestatie met een ongelooflijke redding in de 123e minuut tegen Kolo-Muani. De voormalig Arsenal-keeper en huidige Aston Villa-keeper vertrouwt al jaren op adidas keepershandschoenen en voetbalschoenen. Net als werelddoelman Manuel Neuer speelt Martinez met een op maat gemaakte (met riempje) adidas Al Rihla Predator Pro NC.

In totaal hield hij zijn doel 3 keer schoon en scoorde gemiddeld 1,04 doelpunten per wedstrijd. Zelfs met zijn lengte van 193 cm behoort Emiliano Martinez qua lengte tot de wereldelite.

De koningen van de lucht

In totaal werden zowel op de WK's van 2018 als op de WK's van 2022 bijna evenveel voorzetten in de gevaarlijke zone geslagen. Desondanks was het cross-stoppercentage van de keeper 16% hoger dan 4 jaar geleden. Dit toont aan dat de wereldelite op het gebied van keepen aanzienlijk is verbeterd als het gaat om crossplay. Een geweldige ontwikkeling!

De meeste voorzetten werden gestopt door de wereldkampioen zelf - hij maakte de lastige situaties in totaal 12 keer onschadelijk. De teleurstelling van medefavoriet Duitsland is ook terug te zien in deze statistieken. Manuel Neuer kon in het hele toernooi geen enkele voorzet vangen. Unai Simon behaalde met 18,2% het beste cross-stoppercentage. Met andere woorden: de Spaanse keeper kon bijna elke 5e flank onderscheppen voor zijn tegenstanders (of zijn teamgenoten)!

Het passingspel van de WK-doelman

Waarschijnlijk de meest opwindende en grootste verandering in het keepen van de afgelopen jaren!

De moderne keeper heeft tegenwoordig veel meer taken dan "slechts" doelpunten voorkomen en het doel schoon houden. De moderne keeper is actief betrokken bij de spelstructuur en fungeert als centraal passeerstation - en dat is ook duidelijk terug te zien in de statistieken!

In totaal werden er 535 passes meer gegeven door keepers dan op het WK 2018 - dit komt overeen met een procentuele verandering van ongeveer 20%. Ook de gemiddelde lengte van de passen is de laatste jaren flink veranderd. Terwijl de gemiddelde lengte van keeperspassen in 2018 37,14 meter was, daalde deze naar 29,63 meter op het WK 2022. Keepers zoeken steeds vaker het korte passpel op, zijn er ook actief mee bezig en slaan de ballen niet meer omhoog richting de tegenstander zoals vroeger!

Unai Simon voert hier de statistieken aan met een gemiddelde paslengte van 20,11 meter. Wojciech Szczesny daarentegen is lager en slaat langere ballen met een gemiddelde paslengte van 39,5 meter.

Het positiespel van de moderne keeper!

Naast het passingspel beleeft ook de positionering van de keeper een ware revolutie.

In het moderne keepersspel sta je hoger en ook deze stelling kan met data worden bevestigd. Er waren maar liefst 22% meer verdedigende acties buiten het strafschopgebied in vergelijking met 2018. Een geweldige waarde!

De gemiddelde afstand van alle keepers tot hun eigen doel is 11,7 meter. Alisson Becker en het Braziliaanse nationale team zijn daar bijzonder goed in. Hij staat gemiddeld 20 meter van zijn doel en staat extra hoog om als passeerstation te dienen. Wojciech Szczesny daarentegen staat op slechts 7,2 meter van zijn doel, wat aansluit bij de passstatistieken. De Poolse doelman staat veel lager en moet daardoor meer ballen slaan dan zijn collega-keepers.

De saves stats van de halve finalisten!

De 4 halve finalisten onderling..maar wie heeft het beste save percentage?

Van alle 4 de halve finalisten behaalde Hugo Lloris met 83,3% het hoogste save-percentage van het toernooi. De Kroatische doelman Dominik Livakovic werd tweede met 80,6%.

Yassine Bounou uit Marokko en, verrassend genoeg, de wereldkampioen, Emiliano Martinez, lopen iets achter. Bounou behaalde een spaarpercentage van 54,5% en Emiliano Martinez slechts 53,8%.

Wie hield het vaakst de 0?

Men kan alleen maar zeggen: VERDIENT!

Net als de afgelopen 3 wereldkampioenschappen behaalde de wereldkampioen dit jaar de meeste schone lakens in de loop van het toernooi. Emiliano Martinez en Argentinië wisten in totaal 3 keer de nul te houden. 4 jaar eerder behaalde Hugo Lloris 4 nul, net als Manuel Neuer in 2014. In 2010 behaalde Iker Casillas zelfs 5 nul met het voormalige dominante Spaanse nationale team!

De populairste keepershandschoenmerken onder de keepers!

Ook dit jaar is de Duitse groepsgigant adidas onverslaanbaar. Met in totaal 2921 gespeelde minuten staat adidas bovenaan met zijn Al Rihla Pack.

Gevolgd door Reusch's Desert Bloom Pack met 2280 minuten en Uhlsport's Speed ​​Contact Pack met 1699 minuten.

AL Rihla - Het World Cup Pack van adidas

De kaskraker bij uitstek. De meeste keepers op het WK 2022 in Qatar spelen met adidas-producten. Van Manuel Neuer tot Emiliano Martinez - met de nieuwe Al Rihla Predator loop je altijd voorop!

Courtois, Alisson oder Ochoa..

veel keepers op het WK 2022 vertrouwen op keepershandschoenen van NIKE. Het nieuwe generation pack onderscheidt zich van de massa met zijn bronzen look en is het meest populaire gebruiksvoorwerp voor de meeste spelers, vooral als het gaat om voetbalschoenen.

FEARLESS is het Motto!

De PUMA Fearless Pack in knalrood is een echte blikvanger op het veld. Of het nu gaat om Yann Sommer, Jordan Pickford of Ederson - hier komt u meer te weten over de populaire Future Z- of Ultra-collecties.

Met Reusch door de woestijn van Qatar!

Met het nieuwe pakket "Desert Bloom" sturen de keepersexperts van Reusch hun profs naar het voetbalhoogtepunt van 2022. Krijg nu een overzicht van de nieuwe keepershandschoenen van Hugo Lloris of Dominik Livakovic

De nieuwe Uhlsport Speed ​​Contact - klaar voor Qatar 2022!

De Marokkaanse nummer 1 en doelman van FC Sevilla Yassine Bounou "Bono" staat met de nieuwe Uhlsport Speed ​​Contact tussen de palen op het WK 2022. Krijg nog meer informatie over de nieuwe Supergrip en Absolutgrip!